dagens förebild

Nu har jag gjort en ny kategori som heter "Dagens förebild". För varje dag ska jag utse en ny förebild som kan vara en vanlig kompis lr så kan de vara en skådespelare lr en karaktär, en mängd med personer, artist osv..

Min förebild för lördagen är
Alla människor som var med för att stoppa hitler på "the d-day" på stranden Omaha Beach, 6 juni 1944 <333 
Jag valde den gruppen människor dels för att dom va så galet modiga även om dom va skit rädda!! I Saving private ryan (En favorit film) kan man se hur nästan allt gick till<3

              

Dagen D eller D-dagen, Dagarnas dag, utspelade sig på tisdagen den 6 juni 1944 och innebar dagen för de allierades invasion av nordfrankrike under det andra världskriget.

Invasionen vid Normandie hade getts kodbeteckningen Operation Overlord och operationen började med landsättning av allierade trupper från Kanada, Storbritannien, USA och Frankrike i Normandies kustområden i norra Frankrike. Landsättningarna började tidigt på morgonen, tisdagen den 6 juni 1944 och denna dag kom att bli känd som D-dagen. Sammanlagt omkring 156 000 man samt 1 700 motorfordon och mängder av övrig utrustning landsattes från luften och från havet på fem olika strandavsnitt: Gold, Juno, Sword, Utah och Omaha. Verksamheten fortsatte under de följande veckorna med strider framför allt på marken och i luften, för att i första hand etablera, senare att utvidga och slutligen bryta sig ut från brohuvudet i Normandie. Det är utan tvekan ett av de mest kända slagen under hela andra världskriget. I invasionen användes cirka 3 000 landsättningsfarkoster. Dessutom deltog cirka 3 000 fartyg och cirka 13 000 flygplan av olika typer varav 822 med fallskärmssoldater. De allierades sammanlagda förluster under dagen räknades till cirka 11 000 man (stupade, sårade och saknade) medan de tyska förlusterna är något svårare att ange, siffror som angetts av högre tyska officerare varierar mellan 4 000 och 9 000.
text från wikipedia


Alla fina kommentarer
Postat av: caroline

på Håkanssons (:

2009-09-20 @ 00:23:03
URL: http://caaarruw.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Ditt namn tack:
ska jag komma ihåg dej?

E-postadressen: (det är bara jag som ser den)

URL/din bloggadress =D:

skriv nu komentaren:

Trackback
RSS 2.0